گیر کردن آسانسور بین دو طبقه، اتفاقی است که برای هر آسانسوری ممکن است اتفاق افتد، اما معمولا این تجربه برای اکثر افراد استرس زا و نگران کننده است. خوشبختانه معمولا این توقف هیچ آسیبی نمیرساند و تنها برای حل آن کافیست که یک سری مراحل را رعایت کنید.
در حالی که گیر افتادن در داخل آسانسور به ندرت اتفاق میافتد، ما نکاتی را در مورد اینکه در صورت بروز چنین موقعیتی چه کاری باید انجام دهیم، گردآوری کرده ایم. اما ابتدا بیایید دلایل گیر کردن آسانسور بین دو طبقه را بررسی کنیم، زیرا پیشگیری همیشه بهتر از درمان است.
7 دلیل گیر کردن آسانسور بین دو طبقه
گیر کردن آسانسور بین دو طبقه یکی از رایج ترین مشکلات آسانسور است که اگر شما ساختمانی دارید که از آسانسور استفاده میکند باید درباره آن بدانید، در اینجا اطلاعات مفیدی درباره علت خرابی آسانسور آورده شده است:
1. غلاف های فرسوده
قرقره یا غلاف، با وجود اینکه یک قطعه پیچیده از تجهیزات است، مکانیسم اساسی یک بالابر است. غلافها ممکن است پس از سالها پشتیبانی از بلند کردن سنگین در یک بالابر فرسوده شوند که میتواند سواری ناهمواری را در چندین محور فراهم کند. ترمیم یا شیار مجدد غلافهای فرسوده بسیار مهم است.
2. خرابی موتور
برخی از موتورهای بالابر هنوز با جریان مستقیم کار میکنند، حتی زمانی که ساختمان ها برای جریان متناوب سیم کشی شدهاند. این بدان معنی است که قبل از کار آسانسور، مجموعه های موتور ژنراتور باید AC را به DC تبدیل کنند. برسهای کربنی مستعد سایش، در میان سایر عناصر متحرک، سهم عمدهای در خرابی آسانسورها دارند و خرابی موتور بالابر را به یک اتفاق رایج تبدیل میکنند.
3. کنسول های آسیب دیده
آسیب به کنسول که مجموعه دکمههایی است که آسانسور را به کجا هدایت می کند، یکی از شایع ترین دلایل گیر کردن آسانسور بین دو طبقه است. با فشار دادن بیش از حد دکمه ها به طور همزمان، یا به روش های دیگر فراتر از حد تحمل کنسول، هم کاربران بی حوصله و هم کودکان خردسال می توانند به کنسول آسیب برسانند.
4. روانکاری ضعیف
روغن کاری مناسب برای عملکرد بهینه اکثر آسانسورها ضروری است. به همین ترتیب، روغن کاری قطعات بالابر شما برای تضمین عملکرد بی عیب و نقص ضروری است. برای روانکاری می توان از هر روغن آسانسوری استفاده کرد. اما پس از استفاده طولانی مدت، این ذرات روغنهای نامرغوب میتوانند بر روی روش روانکاری تأثیر بگذارند. این ذرات میکروسکوپی میتوانند بر اثربخشی و عملکرد بالابر شما تأثیر بگذارند. بوی بد به همراه چند مشکل دیگر مشهود است.
برای جلوگیری از بروز این مشکل بسیار مهم است که ار روغنهای باکیفیت استفاده کنید. شما می توانید انواع روغن آسانسور مورد نیاز خود را از ما خریداری کنید.
5. تعمیر و نگهداری نامناسب آسانسور
بی توجهی به نگهداری و بازرسی های معمول در تلاش برای صرفه جویی در هزینه، تقریباً هرگز ایده خوبی نیست. تعمیر و نگهداری غیرمنتظره، مزاحمت برای مستاجران و خرابی هایی که باعث گیرکردن آسانسور بین دو طبقه می شود، نتایج اجتناب ناپذیر این امر است. یک سیستم قدیمی میتواند به طور موثرتری عمل کند و هزینه های تعمیر و نگهداری آسانسور شما را کاهش دهد اگر کاملاً مدرن شده و به طور منظم نگهداری شود.
6. سن آسانسور
احتمال خراب شدن قطعات و نیاز به تعویض با افزایش سن سیستم افزایش می یابد. همچنین ممکن است تجهیزات قدیمی از فناوری قدیمی استفاده کنند. یک سیستم جدید میتواند به مرور زمان با نیاز به تعمیرات و هزینههای انرژی کمتر، در هزینه شما صرفهجویی کند.
7. سوء استفاده
مردم همیشه درست عمل نمیکنند، چه بچه های پرهیاهو باشند، چه نوجوانان بداخلاق یا بزرگسالان ناآگاه. اضافه بار آسانسور، سیگار کشیدن، خرابکاری و سایر رفتارهای نامطلوب به صورت روزانه اتفاق می افتد. این عملیات منجر به کار زیاد یا شکسته شدن قطعات می شود. شما می توانید یک سیستم دوربین مداربسته بسازید یا علائمی را نشان دهید که در برابر چنین رفتارهایی هشدار می دهند. اگر نه، در اسرع وقت سفارش تعمیرات آسانسور را دریافت کنید.
حال که با دلایل گیر کردن آسانسور آشنا شدید بیایید مراحلی که باید هنگام بروز این اتفاق انجام دهید را بررسی کنیم.
راهکار گیر کردن آسانسور بین دو طبقه
اگر آسانسور متوقف شده است، انجام مراحل زیر ضروری است:
- خونسردی خود را حفظ کنید و سعی نکنید کابین را بدون اینکه قبلاً توسط یک تکنسین خبره یا سازمان آتش نشانی اجازه انجام این کار را انجام دهید ترک کنید.
- برای درخواست کمک، از دکمه اضطراری آسانسور، اینترکام یا تلفن استفاده کنید.
- همیشه از در فاصله داشته باشید و سعی نکنید به زور درها را باز کنید.
- به یاد داشته باشید که آسانسور دارای منافذ گردش هوا است، بنابراین هیچ محدودیتی برای هوای موجود در داخل کابین وجود نخواهد داشت.
- منتظر رسیدن کمک واجد شرایط باشید. در صورت لزوم، فقط یک تکنسین واجد شرایط یا سازمان آتش نشانی باید عملیات نجات را انجام دهد.
به هیچ وجه برای نجات مسافران اقدام نکنید!
اگر بیرون از آسانسور ایستاده اید و متوجه می شوید که کارکرد آن متوقف شده است، برای نجات مسافران محبوس اقدام نکنید! این ذهنیت، حتی اگر با نیت خیر هدایت شود، می تواند منجر به تصادفات جدی شود.
در این شرایط، بهتر است یک مسافر «به دام افتاده» تا زمانی که پرسنل آموزش دیده نتوانند آنها را خارج کنند، در کابین بماند. دستگاه های محدود کننده درب مانع از بازکردن درب خودرو توسط مسافر می شود. بنابراین، Otis روش زیر را در صورت گیر افتادن مسافر در آسانسور توصیه می کند:
- با مسافر(ها) ارتباط برقرار کنید، به آنها اطمینان دهید که تا زمانی که وحشت نکنند یا سعی در باز کردن درها نداشته باشند، ایمن هستند و هوای زیادی در ماشین وجود دارد.
- تا زمان نجات با آنها در ارتباط باشید. ارتباط می تواند از طریق سیستم ارتباطی استاندارد در داخل کابین یا از طریق ارتباط شفاهی از طریق درها باشد.
- از مسافر(ها) بخواهید دکمه باز کردن در را فشار دهد، زیرا گاهی اوقات آسانسور در سطح طبقه قرار دارد و در باز میشود.
- از مسافر(ها) بخواهید مطمئن شوند که سوئیچ قرمز توقف اضطراری در موقعیت “Run” قرار دارد.
با شرکت آسانسور خود تماس بگیرید و به نماینده خدمات مشتری اطلاع دهید که افراد در آسانسور گیر افتاده اند. حباب ها خدمات اولویت را دریافت می کنند. (به یاد داشته باشید که در صورت نیاز به تماس با ساختمان، به نماینده خدمات مشتری خود یک شماره تلفن بدهید.)
همانطور که می بینید، تجهیزات آسانسور دارای بسیاری از ویژگی های ایمنی داخلی است که خطر آسیب های شخصی و آسیب اموال را در صورت خرابی کاهش می دهد. با این حال، کارکنان ساختمان هنوز نقشی حیاتی در هدایت ساکنان به سمت ایمنی، تجهیزات نظارتی و کنترلهای عملیاتی ایفا میکنند که ویژگیهای اضطراری را آغاز میکنند.
گیر کردن آسانسور بین دو طبقه معمولا آزاردهنده و ناخوشایند است. در حالی که آسانسورها بسیار ایمن و قابل اعتماد هستند، توقف های ناگهانی همیشه امکان پذیر است. ما می خواهیم روشن کنیم که توقف آسانسور هیچ گونه خطری برای کاربران و مالکان ندارد؛ در نتیجه هنگام بروز این اتفاق با خونسردی کامل از مامورین ویژه کمک بگیرید.
منابع: