تفاوت روغن هیدرولیک و روغن گیربکس چیست؟

تفاوت روغن هیدرولیک و روغن گیربکس در چیست؟

فهرست مطالب

تفاوت روغن هیدرولیک و روغن گیربکس در چیست؟ این سوالیست که خیلی از افراد ممکن است درگیر آن باشند. روغن دنده و روغن هیدرولیک دو سیال مختلف هستند که در دسته روانکارها قرار می‌گیرند. فرمولاسیون این روغن‌های روان کننده با توجه به کاربرد آنها در تجهیزات به طور قابل توجهی متفاوت است. به منظور ایجاد کارایی بالا و عمر ماشین، فرمولاسیون روغن بهینه متناسب با کاربردها مورد نیاز است.

انواع و ترکیبات مختلفی از سیالات هیدرولیک و روغن های دنده یا به صورت روغن های معدنی یا مواد مصنوعی وجود دارد که همگی با مواد افزودنی ترکیب شده اند. با این حال تفاوت روغن دنده و روغن هیدرولیک در چیست؟ در ادامه مقاله به طور کامل تفاوت روغن هیدرولیک و روغن گیربکس را بررسی می‌کنیم و به برخی از رایج‌ترین سوالات در این باره اشاره می‌کنیم.

تفاوت روغن هیدرولیک و روغن گیربکس

همانطور که بالاتر هم توضیح دادیم؛ هر دوی این روغن‌ها یک نوع روان کننده هستند، با این تفاوت که یکی برای روانکاری سیستم‌های هیدرولیکی و دیگری برای روانکاری گیربکس یا همان دنده فرمولاسیون شده است؛ برای درک بهتر تفاوت روغن دنده و روغن هیدرولیک ابتدا بیایید با این دو روغن بیشتر آشنا شویم.

روغن دنده

وظیفه اصلی روغن دنده محافظت از دنده‌هایی است که تحت فشار و سرعت بالا کار می‌کنند. روغن‌های دنده که در ترکیب‌های مختلف موجود هستند، برای روانکاری کنتاکت‌های دنده با حرکات لغزشی و غلتشی مورد استفاده در تجهیزات صنعتی، خودروها و سایر ماشین‌آلات استفاده می‌شوند. این روغن در حالی که خنک کننده هستند و گرمای ناشی از اصطکاک بین قطعات را از بین می‌برد، خاصیت ضد اصطکاک از خود نشان می‌دهد.

چرخ دنده‌های کم بار فقط به روغن‌هایی نیاز دارند که در برابر زنگ زدگی و اکسیداسیون محافظت کنند، در حالی که چرخ دنده‌های با بار سنگین به سطوح بالایی از مواد افزودنی EP نیاز دارند. روغن‌های با ویسکوزیته بالاتر به خوبی از چرخ دنده‌ها محافظت می کنند و روان کننده را به آرامی در سراسر چرخ دنده منتقل می‌کنند. چنین روغن‌هایی به دلیل مواد افزودنی موجود در آنها بوی قوی گوگرد دارند که به محافظت از حداکثر فشار کمک می‌کند.

روغن‌هایی که حاوی افزودنی‌های EP (فشار شدید) هستند دارای ترکیبات فسفر یا گوگرد هستند و برای بوش‌های فلزی زرد و همگام‌کننده‌ها خورنده هستند. روغن‌های دنده GL-1 (Gear Lubricant-1) هیچ گونه افزودنی EP ندارند، بنابراین از آنها برای کاربرد بر روی قطعات ساخته شده از فلزات زرد مانند مس و برنج استفاده می‌شود.

روغن های دنده بر اساس رتبه بندی GL به چند گروه طبقه بندی می‌شوند. جعبه دنده های پیشرفته به روغن GL-4 نیاز دارند. بنابراین، هنگام انتخاب روغن دنده، خوب است از مطابقت آنها با مشخصات سازنده اطمینان حاصل شود.

امروزه روغن‌های دنده سنتتیک در وسایل نقلیه استفاده می‌شوند، زیرا مقاومت بیشتری نسبت به روغن‌های معدنی در برابر خوردگی نشان می‌دهند. با این حال، روغن های معدنی با کیفیت بالا بهترین گزینه هستند، زیرا ضخیم تر هستند و ضرایب ویسکوزیته بهتری نسبت به روغن های دنده مصنوعی دارند. شناسایی روغن دنده مناسب برای یک کاربرد خاص در ارزیابی ویسکوزیته، روغن پایه و روان کننده است.

خرید روغن دنده آسانسور

روغن هیدرولیک

روغن هیدرولیک یک سیال روان کننده است که نیرو را از طریق سیستم های هیدرولیک مانند بوم بیل مکانیکی، ترمزهای هیدرولیک، سیستم های فرمان برقی، بالابر و غیره منتقل می‌کند. با استفاده از لوله ها و شیلنگ های نسبتاً نازک مقادیر زیادی انرژی دریافت می کند.

عناصر کلیدی عملکرد در روغن های هیدرولیک با کیفیت، مقاومت سخت آنها در برابر کاهش حجم تحت فشار و ویسکوزیته بالا است. برای تسهیل این امر، روغن‌های هیدرولیک از روغن‌ها و مواد افزودنی ساخته می‌شوند تا قدرت را به آرامی و به طور مؤثر انتقال دهند و در عین حال به عنوان روان کننده و خنک‌کننده نیز عمل کنند. روغن هیدرولیک می‌تواند سایش، زنگ زدگی و خوردگی را در تجهیزات هیدرولیک کاهش دهد. از آنجایی که روغن هیدرولیک قابل اشتعال است، نزدیک کردن آن به هر منبع اشتعال ایمن نیست.

درباره روغن‌های هیدرولیک در مقاله روغن هیدرولیک چیست؟ بیشتر بخوانید.

در زمان های قبلی، مکانیسم‌های قدرت سیال با آب به عنوان محیط هیدرولیک اجرا می‌شد. به دلیل ماهیت خورنده و عدم روانکاری، آب با روغن پایه نفتی جایگزین شد. امولسیون های آب در روغن از امولسیفایرها، مواد افزودنی، 35 تا 40 درصد آب و 60 درصد روغن معدنی تشکیل شده اند. بیشتر این سیالات هیدرولیک روغن معدنی از نفت خام بر پایه پارافین موم زدایی شده تولید می‌شوند. سپس برای به دست آوردن خواص مورد نظر، مواد افزودنی اضافه می شود. سیالات هیدرولیک مصنوعی، که در برابر آتش مقاوم هستند، جدیدترین در این آرایه هستند که مکان هایی را در کاربردهای هیدرولیکی حیاتی تری پیدا می کنند.

خرید انواع روغن هیدرولیک

تفاوت روغن دنده و روغن هیدرولیک

ویژگی روغن هیدرولیک روغن گیربکس
چگالی 0.85 تا 0.87 گرم بر سانتی‌متر مکعب 0.85 تا 0.92 گرم بر سانتی‌متر مکعب
ویسکوزیته ویسکوزیته پایین‌تر برای انتقال بهتر نیرو ویسکوزیته بالاتر برای مقاومت در برابر فشار و دما
کاربرد در سیستم‌های هیدرولیکی (آسانسورها، دستگاه‌های صنعتی) در گیربکس‌های دستی و اتوماتیک خودروها و ماشین‌آلات صنعتی
مواد افزودنی ضد‌ اکسیداسیون، ضد زنگ، افزایش‌دهنده فشار ضد سایش، ضد کف، افزایش‌دهنده اصطکاک
مزایا انتقال نیروی موثر، جلوگیری از سایش و حرارت بالا محافظت از چرخ‌دنده‌ها، کاهش اصطکاک، افزایش طول عمر گیربکس
ویژگی‌ها مناسب برای محدوده دمایی متوسط، عملکرد صاف و روان تحمل فشار و دمای بالا، جلوگیری از خوردگی و لرزش

بیشتر بخوانید: تفاوت روغن هیدرولیک و روغن موتور چیست؟

آیا استفاده از روغن گیربکس بجای روغن هیدرولیک ایمن است؟

پاسخ کوتاه این سوال منفی است؛ زیرا این دو روغن بسیار متفاوت هستند و تفاوت روغن هیدرولیک و روغن گیربکس در ویسکوزیته، کاربرد، مواد افزودنی و چگالی؛ سبب آسیب رساندن به سیستم می‌شود و قطعات را خراب می‌کند و عمر تجهیزات را کاهش می‌دهد. در نتیجه همیشه مهم است که هنگام روانکاری از روغن مناسب استفاده کنید.

علاوه بر روغن مناسب، کیفیتی بالا و قیمتی مناسب نیز بسیار مهم است. نیک اویل با بیش از چندین سال سابقه در تولید انواع روغن دنده آسانسور و روغن‌های هیدرولیک آماده خدمت رسانی به شماست؛ شما می توانید، از طریق شماره ‭09150071779‬ با ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان ما بهره ببرید.

منبع:

The Difference Between Gear Oil and Hydraulic Oil

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تماس با ما